безволност

languor
* * *
languidness
--------
languor

Македонско-англиски речник. 2013.

Look at other dictionaries:

  • абулија — (грч abulia) безволност, отсуство на волја …   Macedonian dictionary

  • депресија — (лат. depressio) 1. фаза во капиталистичкиот систем што следува по економска криза индустриски застој карактеризиран со недостиг на побарувачка на стока, ниско ниво на цените итн. стагнација 2. псих. душевна потиснатост, папсаност, безволност 3.… …   Macedonian dictionary

  • дестимулација — (лат. destimulatio) опаѓање на волјата за работа и напредок, безволност, незаинтересираност, губење на полетот, на желбата за истакнување (предизвикано од некои надворешни причинители) …   Macedonian dictionary

  • индиспозиција — (лат. indispositio) 1. неугодост, нерасположение, безволност, недостиг на волја за некоја работа 2. папсаност, апатија 3. болежливост 4. несклоност кон нешто индиспонираност …   Macedonian dictionary

  • обломовштина — (рус.) безволност, зачмаеност и мрзливост особина на мрзлив човек со слаба волја, по природа добар и кроток, но кого воспитувањето и општествената средина го направиле паразит (по Обломов, главниот јунак во истоимениот роман на рускиот писател И …   Macedonian dictionary

  • пасивност — (лат. passivitas) 1. безволност, рамнодушност, неактивност 2. непротивење …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.